Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Дигитализацијом администрације до конкурентније привреде

13 / 01 / 2021

Привредницима представљени нови дигитализовани поступци за издавање дозвола, лиценци и сагласности.

Београд, 12. јануар 2021 – Отворена дискусија „Нове електронске услуге за привреду“ пружила је привредницима прилику да, у разговору са представницима државе, сазнају више о нових 27 потпуно дигитализованих поступака за издавање дозвола, лиценци и сагласности који су сада су доступни на порталу еУправа, у оквиру програма еПапир. Дигитализација поступака за привреду покренута је у оквиру трогодишњег Пројекта за унапређење пословног окружења у Србији, који реализују Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групације Светске банке, Републички секретаријат за јавне политике и Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Републике Србије уз финансијску подршку Фонда за добру управу Уједињеног краљевства и Британске амбасаде у Београду.

 

Захваљујући системском приступу дигитализацији, свега неколико кликова заменило је учестале одласке од шалтера до шалтера, и пословање у Србији учинило бржим, лакшим и јефтинијим. Потпуна дигитализација поступака подразумева да се цео процес одвија електронски, у неколико једноставних корака:

  • Корисник на Порталу еУправа попуњава електронски захтев, прилаже документацију и врши електронско плаћање, уколико услуга захтева финансијски издатак;
  • Систем аутоматски приступа електронским регистрима и прибавља податке по службеној дужности који су неопходни у процесу одлучивања;
  • Подносилац захтева редовно добија обавештења о могућим допунама документације и променама у статусу предмета;
  • На крају, дозвола се доставља електронским путем у еСандуче подносиоца на порталу еУправа и трајно је доступна кориснику и надлежним органима за све даље поступке.

 

Са циљем да што већи број административних поступака буде дигитализован у будућности, нова платформа омогућава неограничено додавање поступака, што води формирању нових регистара за аутоматско преузимање података, а електронске услуге постају квалитетније и брже.

 

Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике, истакла је да је дигитализацији претходило пописивање чак 2600 поступака за привреду на републичком нивоу, да је заједно са привредом анализирано и предложено поједностављење чак 1000 поступака, а да је тренутно у процесу поједностављења око 350 поступака. „Ово је тек првих 27 услуга које спроводе Управа за биље и Министарство финансија, а у наредна 3 месеца биће доступно још најмање 70 електронских услуга за привреду из надлежности Министарства унутрашњих послова, Националне службе за запошљавање, Министaрства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре и Министарства заштите животне средине, а до краја године укупно око 200 услуга“, изјавила је Бојана. Такође, у првом кварталу ове године биће омогућено да сви привредници могу брзо и лако пронаћи све информације о поступцима јавне управе на једном месту, на Порталу регистра административних поступака, што ће им олакшати и појефтинити поступање и у свим недигитализованим поступцима.

 

„Србија већ дуги низ година ради на дигитализацији државне управе, и то је одличан начин да се омогући већи број инвестиција у приватном сектору и елиминише сива економија. Надам се да ћемо у наредном периоду видети наставак дигитализације и укључивање и других институција у овај систем. Од 2015. године, када је Фонд за добру управу дошао у Србију, спровели смо око 60 пројеката са буџетом од преко 20 милиона фунти. Међу њима је највише пројеката који се баве електронском управом“, поручила је Ребека Фабрици, заменица амбасадорке Уједињеног Краљевства, истичући да је протекла година показала да је важно имати услуге које се могу остварити без физичког контакта, те да ће Уједињено Краљевство наставити да пружа подршку оваквим пројектима и у будућности.

 

“До краја марта 2021. очекујемо чак 100 у потпуности дигитализованих процедура које ће и држави и привреди омогућити значајне уштеде у времену и новцу. Ове предности ће нарочито осетити микро, мала и средња предузећа која чине 99.5% свих компанија, а за које ове значајне уштеде представљају могућност за реинвестирање и даљи раст. Додатно, као резултат овог пројекта очекује се већи број инвестиција, што последично доводи до нових радних места и вишег стандарда за грађане Србије, а то је наш крајњи циљ”, рекао је Ари Наим, регионални менаџер Међународне финансијске корпорације за Централну и Југоисточну Европу.

 

Циљ трогодишњег Пројекта за унапређење пословног окружења у Србији је смањење административног оптерећења за привреду кроз поједностављивање 1.750 административних поступака, омогућавање електронског издавања 100 дозвола и уклањање пракси које негативно утичу на развој конкуренције. Очекује се да ће око 600 дозвола, сагласности и одобрења бити поједностављено.

 

Пројекат је део великог реформског пројекта Владе за поједностављење административних поступака и регулативе – еПапир, којим је, укључивањем 85 органа и организација јавне управе, и скоро 500 државних службеника, до сада поједностављено или укинуто више од 130 поступака, и остварене уштеде за привреду у вредности већој од 32 милиона евра на годишњем нивоу. У  оквиру програма ће бити успостављен Регистар административних поступака, као и Портал овог Регистра који ће представљати јединствено место са свим потребним информацијама за привреднике о сваком поступку који спроводи јавна управа.