Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржан панел „Пословно окружење и дигитализација јавних услуга: достигнућа и изазови“

10 / 03 / 2023

Панел „Пословно окружење и дигитализација јавних услуга: достигнућа и изазови одржан је у уторак 07. марта 2023. године, у оквиру Копаоник бизнис форума. О дигитализацији јавних услуга дебатовали су представници државне управе и приватног сектора: Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација Владе Републике Србије, Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода, Драгана Илић, директорка корпоративних послова у компанији ЦЕТИН, Раденко Радан, извршни директор у компанији Сага, Душан Милићевић, извршни директор компаније Comtrade System Integration. Модераторка панела била је директорка Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић.

На панелу је истакнуто да према најновијем глобалном извештају Светске банке која упоредно прати напредак у области дигиталне трансформације у 198 економија света, Србија се налази на 11. месту на свету, односно на 4. месту у Европи. Вредност композитног индекса зрелости дигиталне управе (GovTech Maturity Index) од 0.895 је омогућила напредак Србије на овој глобалној листи за 40 места у односу на 2020. годину и позиционирала је Србију на убедљиво прво место у региону али и испред Аустрије, Шпаније, Немачке, Уједињеног Краљевства и многих других високо развијених земаља.

Према индексу ангажованости грађана, који мери аспекте платформи за учешће јавности, повратне информације грађана и отворене портале за управљање подацима (CEI- Citizen Engagement Index) Србија је заузела 3 место у свету иза Јужне Кореје и Естоније са 0.979 вредношћу.

Србија је у овом извештају позиционирана у групу „А“, односно у групу глобалних лидера у области дигиталне трансформације и то како у односу на вредност композитног индекса зрелости дигиталне управе, тако и у односу на сваки од појединачних индекса који оцењују меру у којој су обезбеђени кључни системи и техничко-технолошки катализатори дигиталне трансформације, пружање дигиталних услуга, адекватност прописа и политика, ниво дигиталних вештина, али и постојање механизама за дигиталну интеракцију и укључивање грађана и постојање других значајних предуслова.

Министар информисања и телекомуникација Владе Републике Србије Михаило Јовановић објаснио је значај ултрабрзе комуникационе мреже, унапређење дигиталне и клауд инфраструктуре, да ли је олакшана комуникација између привреде/грађана и администрације и шта нам доноси 5Г технологија.

Борко Драшковић директор Републичког геодетског завода говорио је о хакерском нападу на катастар, као првом јавном регистру који је доживео и преживео хакерски напад прошле године. Чули смо како смо се одбранили и шта је то значило за државу, привреду и грађане, колико су наши подаци стварно били угрожени? Нагласио је колико привреда користи нове услуге и информације које Катастар пружа на основу дигитализованих регистара и колико је то све битно за пословање. Подвукао је да је дигитализација катастра одмакла и представио будуће планове: успостављање катастра подземне инфраструктуре и водова, шта ће бити олакшано и шта је крајњи циљ реформе катастра и кад се могу очекивати потпуни ефекти сложене реформе.