Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржан округли сто на тему „Научни и технолошки развој и трансфер технологије“

20 / 09 / 2022

19. септембар 2022. године, Београд – у просторијама хотела Crowne Plaza, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржан је округли сто на тему: „Научни и технолошки развој и трансфер технологије“. Догађај је реализован уз подршку пројекта: „ЕУ подршка Научно-технолошком парку Београд у пружању услуга иновативним компанијама“, који финансира Европска унија.

Поред домаћина на округлом столу су учествовали и представници Републичког секретаријата за јавне политике, делегације Европске уније у Републици Србији, Развојне агенције Србије, представници НАЛЕД-а, директори научно-технолошких паркова у Србији, представници научне заједнице и привреде.

„Држава треба да има значајнију улогу у развоју нових иновативних решења и на тај начин да допринесе бржем развоју и сигурнијем тржишту за иновације“ – изјавила је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике.

Главна тема догађаја била је дијалог о актуелним и будућим политикама везаним за процес трансфера технологија и ефикаснијем повезивању науке и привреде у циљу унапређења јавних политика у овој области и остварења бољих резултата на пољу комерцијализације научних истраживања.

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Бојана Тошић, истакла је да дефинисањем потреба јавног сектора и неговањем инвестиционе културе држава треба да има значајнију улогу у развоју нових иновативних решења. На тај начин ће се допринети бржем развоју и сигурнијем тржишту за  иновације за важне друштвене потребе. У Стратегији паметне специјализације је као једна од значајних мера у циљу јачања привреде кроз истраживање, развој и сарадњу свих учесника наведен и Развој система јавних набавки усмерен ка набавкама за иновативна решења.

„Креатори политика су често приморани да брзо донесу одлуке, односно дају одговоре на друштвене изазове. Понекад нема довољно времена за спровођење научних анализа. Имајући то у виду, важно је да научна заједница буде добро информисана о приоритетима Владе и захтевима нашег друштва. Ту се поставља питање међусобне комуникације. И када имамо анализе и студије о одређеним темама оне често нису у корелацији са потребама креатора политике. Са друге стране, креатори политика често немају довољно знања да препознају и примене научна сазнања и достигнућа из одређених области. Зато је важно да више комуницирамо и проширимо знања и компетенције“, навела је Тошић.

Закључак скупа је да се на основу изнетих мишљења и искустава формулишу предлози за унапређење политика и стратегија које регулишу трансфер технологије у Републици Србији.