Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржана радионица Групе за иновације Републичког секретаријата за јавне политике: “Design Thinking методологија као алат за решавање изазова у креирању јавних политика“

30 / 11 / 2022

Дводневна радионица која примењује методологију Design Thinking (DT) одржана је  28. и 29. новембра 2022. у просторијама Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП). Подршку овом догађају је пружила Немачка развојна сарадња коју имплементира ГИЗ, а фасилитатори ових радионица су били експерти Design Thinking Academy (DTA). Циљ радионица је било подизање капацитета и знања запослених у РСЈП, а у сврху даљег рада са ресорима по методологији ДТ.

Design Thinking методологија бави се креативним решавањем проблема и дизајнирањем решења у складу са потребама, тежњама и мотивима корисника за које се решење прави.  Стога се, неретко, примењује на пројектима и у условима где су проблеми комплексни или досадашња решења нису дала очекиване резултате код корисника. Design Thinking у основи има „human-centered design“ који омогућава да креирана решења буду у складу са потребама корисника, односно да је у процесу дизајнирања решења корисник у центру заједно са својим потребама, жељама и циљевима.

Овај итеративни приступ има за циљ развој емпатије са корисницима и дизајнирање решења са корисником, а не за њих. ДТ спаја различите дисциплине, од истраживања и стратегије до дизајна, процедура и пракси. Додатно, ојачава способност тимова да креативно заједнички решавају проблеме уз принципе сарадње и ко-креације.