Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржана конференција „Дискриминација ЛГБТИ особа на тржишту рада у Републици Србији – примена антидискриминационих прописа и значај инклузивног радног окружења”

07 / 04 / 2023

У просторијама Привредне коморе Србије, у среду, 5. априла 2023. године, одржана је конференција „Дискриминација ЛГБТИ особа на тржишту рада у Републици Србији – примена антидискриминационих прописа и значај инклузивног радног окружења”.

Конференцију је отворио први секретар Британске амбасаде, господин Вилијам Ст Џон Хопкинс, након чега су одржана два панела.

Током првог панела „Изазови примене антидискриминационих прописа у циљу унапређења положаја ЛГБТИ особа на тржишту рада”, присутнима су се обратили: Татјана Пријић, в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности, Никола Радојловић, шеф Одсека за антидискриминациону политику, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Игор Јадровски, заменик председника Комисије за спречавање и заштиту од дискриминације Републикe Севернe Македонијe и проф. др Зорица Мршевић, правна експерткиња. Панел је модерирао Милан Антонијевић.

Током другог панела „Креирање инклузивног радног окружења – тренутно стање и перспективе у Републици Србији”, присутнима су се обратили: Сања Мешановић, заменица директорке Републичког секретаријата за јавне политике Владе Републике Србије, проф. др Дејан Костић, помоћник директора Службе за управљање кадровима Владе Републике Србије, Горан Милетић, директор за Европу и МЕНА, Civil Rights Defenders, Никола Грозданић, PwC Србија, Душан Стојаковић, HemofarmSTADA group. Панел је модерирао Александар Михајловић.

Заменица директорке Републичког секретаријата за јавне политике Сања Мешановић је говорила о значају анализе ефеката прописа и докумената јавних политика из угла поштовања принципа једнакости и недискриминације, јавности и партнерства, као и принципа интегралности и одрживог раста и развоја. Такође, указано је на значај улоге Републичког секретаријата за јавне политике у процесу спровођења анализе ефеката, као и обезбеђивања учешћа заинтересованих страна и циљних група приликом креирања докумената јавних политика и прописа.

Овом приликом представљена је публикација „Водич за примену домаћих антидискриминационих прописа у циљу унапређења положаја ЛГБТИ особа на тржишту рада у Републици Србији“

Конференција је реализована уз подршку Британске амбасаде у Републици Србији, Фонда алумниста Чивнинг стипендије и Повереника за заштиту равноправности.