Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Завршни догађај у оквиру пројекта „Подршка унапређењу капацитета и изради локалних планова развоја“

18 / 05 / 2023

У понедељак 15. маја у хотелу Хајат одржано је представљање Нацрта планова развоја за девет локалних самоуправа: Деспотовац, ГО Палилула из Ниша, Ивањица, Кладово, Лозница, Љиг, Смедерево, Велика Плана,  Зајечар и један већ усвојени План развоја – Суботица, која је свој највиши плански документ усвојила у децембру 2022. године, док ће осталих девет локалних самоуправа своје планове развоја ускоро ставити на јавну расправу. Планови развоја креирани су уз менторску помоћ НАЛЕД-а и Балканског центра за регулаторну реформу, и у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике, у оквиру пројекта „Подршка унапређењу капацитета и изради локалних планова развоја“ финансираног путем Немачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ.

На скупу су се обратили директорка РСЈП-а Бојана Тошић, директор програма за добру управу ГИЗ-а Stephen Heieck, извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, као и Jörg Heeskens, саветник председника Републике Србије.

Директорка РСЈП Бојана Тошић нагласила је да план развоја локалне самоуправе представља основу за дугорочни друштвено-економски развој локалне заједнице и истакла да су све локалне самоуправе, обухваћене пројектом, спровеле опсежне консултације и омогућиле сваком грађанину и грађанки да се чује њихов глас. Госпођа Тошић је додала да ће РСЈП наставити да пружа стручну и методолошку подршку колегама из локалних самоуправа у даљем процесу спровођења плана развоја, као и у извештавању о постигнутим резултатима.

Пољопривреда и туризам делатности су које локалне самоуправе препознају као највећу развојну шансу, а заштиту животне средине као приоритет за унапређење квалитета живота грађана. Поред пољопривреде, туризма и екологије, које су истакле све локалне самоуправе, као развојне шансе идентификовано је и спровођење мера подршке предузетништву, реконструкција и изградња путева, водовода и канализације и пословних зона, развој еУправе, а значајне активности усмерили би и на унапређење квалитета образовања и приступа социјалним и здравственим услугама, изградњу спортских терена и реконструкцију културно-историјских објеката. Грађани који су учествовали у анкетама и изради планова развоја фокус су, поред стратешких питања, ставили и на свакодневне потребе – више паркинг места и зелених површина, реконструкцију улица и путева, бициклистичке стазе, дечија игралишта, затворени базен, више манифестација и садржаја за младе и др.