Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Групa за иновације угостила представнике Министарства културе и музеја у Републичком секретаријату за јавне политике

06 / 12 / 2022

У просторијама РСЈП, 1. и 2. децембра 2022. године одржана је друга по реду радионица “Design Thinking методологија као алат за решавање изазова у креирању јавних политика“. Поред домаћина на радионици су учествовали и представници Министарства културе, Народног музеја Србије, Музеја Југославије, Музеја Николе Тесле, Музеја Града Београда, Галерије Матице Српске у Новом Саду и Народног музеја Лесковца.

У намери да унапреди ефикасност јавне управе, Републички секретаријат за јавне политике је, захваљујући подршци Немачке развојне сарадње коју имплементира ГИЗ и у сарадњи са Design Thinking Academy (ДТА), креирао обуку о принципима и основним елементима метода дизајнерског размишљања улози корисника као партнера у креирању услуга и јавних политика.Циљ је осмишљавање идејног решења за редизајн конкретне јавне услуге из надлежности министарства, чија ће примена бити тестирана. Учесници су са циљем подизања знања о значају креативног решавања проблема у контексту јавне управе имали прилику да се упознају са наведеном темом кроз различите примере из праксе.

Током радионица успостављена је сарадња са установама културе у надлежности Министарства културе, које ће у наредним итерацијама учествовати у креирању крајњег решења услуга намењених крајним корисницима.

У складу са мисијом, Група за иновације у јавним политикама наставља да промовише примену иновативних приступа у креирању јавних политика, по узору на најразвијене државне управе у свету. РСЈП је оснивањем Групе за иновације у јавним политикама постао прва владина организација на Балкану која је усвојила иновативни приступ у свом раду и сарадњи са заинтересованим странама.