Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Пилот пројекат „Учионица какву желим“

Носилац пројекта: Републички секретаријат за јавне политике и Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Партнери: ГИЗ и РТС

Пројекат подржали: Ерсте Банка Нови Сад, ЦЕТИН Београд, Roaming Networks Beograd, Књаз Милош Аранђеловац, ПОЗИТИВ МВП Београд

Период реализације пројекта: ОКТОБАР 2020.- ОКТОБАР 2021.

„Учионица какву желим“ је иновативни Пилот пројекат осмишљен од стране Групе за иновације у јавним политикама Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП), у сарадњи са учитељицама. Пилот пројекат спроведен је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а уз донаторску подршку пројекта немачко-српске развојне сарадње “Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ” који спроводи ГИЗ.

Уочено је да ученици нижих разреда основне школе немају довољно прилика да практично уче и стекну вештине из области предузетништва, финансијске и дигиталне писмености. Како се ова знања у данашње време сматрају кључним компетенцијама, битно је што раније почети са едукацијом нових генерација о основама ових вештина.

Анализом претходно спроведених пројеката у школама из ове области сазнали смо да се деца не питају у довољној мери шта желе да раде. Такође, деца нису довољно упозната са активностима које претходе спровођењу неке идеје, односно да могу сама својим радом, идејом, презентацијом и знањем да сакупе новац ради реализације неке своје жеље. С друге стране, учитељице немају довољно знања из области предузетништва. Најзад, уочили смо и недостатак активизма код деце млађег узраста.

Група за иновације у јавним политикама je, препознајући важност предузетничког образовања код деце осмислила Пилот пројекат „Учионица какву желим“. Иако фокусиран само на један сегмент, пилот пројекат „Учионица какву желим“  има за циљ да се деца кроз практичан рад упознају са предузетништвом користећи модерне (ИКТ) технологије, да се оспособе да сама истражују и израчунају колико новца им је потребно да остваре неку своју жељу, да науче да се сваким пројектом управља и да се активности планирају, те да им се представи један од начина како могу жељу да остваре.

Пред децу смо ставили задатак да опреме своју учионицу и да новац прикупе користећи модел групног финансирања.

Деца су, гласањем између мноштва жеља које су имали, одлучивала о будућем изгледу својих учионица. Анализирали су изабрану идеју а потом су израдили план активности и поделили улоге и задатке међу собом. Истраживали су цене жељених роба и услуга путем интернета и уз помоћ својих учитељица, израдила мали финансијски план и израчунали колико њихова идеја/ жеља кошта. Затим су осмислила кампању за привлачење донатора и снимила кратак видео. Као награду за донаторе, ученици су припремили и оригиналне поклоне. Како је то изгледало можете видети у наставку.

Све о пројекту у емисији РТС

Пројекат „Учионица какву желим“ је спроведен на малом узорку и представља својеврсни тест успешности идеје пројекта (зато и јесте пилот пројекат). У пилот пројекту учествовало је 10 одељења, од 1. до 4. разреда, из 10 београдских основних школа.

Спровођењем пројекта овог типа повећава се активизам код деце у раном узрасту. Деци се учешћем у пројекту пружа могућност да се питају, даје им се до знања да их старији слушају и да се њихова мишљења уважавају, да своје креативне идеје могу реализовати применом стеченог знања из предузетништва, а уз помоћ модела групног финансирања.

Прикупљање донације путем платформе за групно финансирање

Након што су деца припремила видео кампање, оне су објављене на платформи за групно финансирање www.donacije.rs, на посебној интернет страни www.ucionica.donacije.rs отвореној за потребе Пилот пројекта. Доласком на платформу сви грађани и правна лица имали су могућност да електронским уплатама подрже децу у намери и жељи да прикупе финансијска средства потребна за опремање њихових учионица.

Кампања за прикупљање финансијских средстава трајала је од 07. јуна до 20.јуна 2021. године. Кампања је изузетно успешно реализована и свих десет школа је прикупило потребна средства за опремање учионица. У појединим школама је прикупљена сума превазишла тражене износе. Свеукупно је било 412 донација чија вредност износи 2.750.040 РСД. Имајући у виду да је првобитни план био да се прикупи 2.110.280 РСД, циљ је премашен за 30,32 одсто.

Остварено је 412 донација у укупној вредности од 2.750.040 РСД.
Циљ је премашен за 30,32 одсто.

Подршка приватног и финансијског сектора

У жељи да подржимо децу и успешност реализације опремања дечијих учионица, позвали смо друштвено одговорне компаније да финансијски подрже Пилот пројекат. На позив су се одазвали: Ерсте Банка Нови Сад, ЦЕТИН Београд, Roaming Networks Београд, Књаз Милош Аранђеловац, ПОЗИТИВ МВП Београд, који су донирали укупно 10.000 евра у динарској противвредности.

Медијска подршка РТС

Пилот пројекат је имао и медијску подршку Радио Телевизије Србије, која је била партнер на пројекту. РТС је снимао спровођење Пилот пројекта и направио две получасовне забавно-образовне дечије емисије, које ће бити емитоване на каналима РТС-а од децембра 2021. године.

Како су учесници пројекта деца млађег школског узраста, њима су све време у реализацији активности помагале њихове учитељице. Већина учитељица је први пут учествовала у пројекту оваквог типа и оне нису имале претходна знања за едукацију деце о предузетништву и групном финансирању. Стога, обезбеђене су обуке за учитељице – учеснице од стране експерата, како би им се приближиле теме предузетништва и групног финансирања на бази награда. Те новостечене вештине и знања учитељице су потом пренеле деци, а деца их применила у свом раду на задатку опремања учионице.

Евалуација Пилот пројекта

Након завршетка читавог процеса и уређења учионица, учитељице, деца и њихови родитељи одговарали су на питања из анкете која је за циљ имала вредновање успешности Пилот пројекта.

Резултати су показали да је пројекат премашио очекивања. Учитељице, деца и родитељи одушевљени су целим пројектом и стеченим искуством. Сваки од испитаних учесника без изузетка је изјавио се да им се пројекат свидео, a велика већина је истакла да би поново желела да учествује у сличном пројекту. Ученици су сматрали да су највише научили о сарадњи и тимском раду, али и о изради акционог плана и финансијског плана. Такође, ученицима се највише допало што су сами бирали идеје, смишљали и израђивали поклоне за донаторе, снимали видео за представљање своје идеје.  Иако су учитељице све време помагале деци, степен учешћа ученика у спровођењу пројектних активности био је на високом нивоу.

Током лета 2021. учионице су опремљене у складу са идејама ученика, па су тако ученици 1. септембра ушли у своје учионице из снова. Како је Пилот пројекат „Учионица какву желим“ постигао велики успех, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички секретаријат за јавне политике спремни су да пројекат прошире на више школа на територији целе Србије. А ђаци и учитељице који су учествовали у Пилот пројекту поручују потенцијалним будућим учесницима пројекта да се не боје да сањају и да никако не пропусте ову сјајну прилику да на интересантан и користан начин стекну и развију своје предузетничке и друге способности.

 

Уколико желите да сазнате више о овом или другим пројектима Групе за иновације у јавним политикама Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП) можете нас контактирати путем мејла grupazainovacije@rsjp.gov.rs или прочитати више овде.