Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Студијска посета државним институцијама Краљевине Шведске

02 / 11 / 2022

Представници Републичког секретаријата за јавне политике су у организацији UN Women, а заједно са представницима Министарства за рад, борачка и социјална питања, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Кординационог тела за родну равноправност, у периоду од 24.10. до 28.10.2022. године боравили у Краљевини Шведској у студијској посети на тему родно одговорног управљања и уродњавања и примени принципа родне равноправности у секторским политикама.

Једнакост између жена и мушкараца је фундаментална норма и експлицитни политички циљ у Шведској. Питања родне равноправности постала су значајан део јавне политике већ почетком седамдесетих година што се првенствено одсликавало кроз мере подстицања запошљавања жена (измена начина обрачуна пореза на доходак, увођење родитељског одсуства и приступачности услуга предшколских установа). Крајњи циљ шведске политике родне равноправности је да жене и мушкарци имају исте могућности, права и одговорности у свим областима живота.

Током посете размењена су искуства у вези са планирањем, применом и вредновањем јавних политика и прописа са низом државних институција Краљевине Шведске које у свакодневном раду примењују принцип родне равноправности, као што су Министарство за запошљавање, Министарство спољних послова, градска управа Стокхолма, Агенција за иновације, Агенција за јавни менаџмент – јавну управу, Агенција за регионални и економски раст и Асоцијација локалних власти и региона.

Током посете су остварени значајни контакти који треба да буду темељ  будуће сарадња између државних институција Републике Србије и Краљевине Шведске, а посебно са оним које се баве анализом и вредновањем јавних политика, унапређењем регулативе, подршком при спровођењу анализе ефеката и контролом квалитета анализе ефеката, као и поједностављењем административних поступака.

Битно је истаћи да су већ први дан посете представници Републике Србије срдачно дочекани од стране амбасадора Републике Србије у Краљевини Шведској, који их је упознао са постојећом билатералном сарадњом Републике Србије и Краљевине Шведске измећу и нагласио значај ове посете за унапређења билатералне сарадње са надлежним ресорима.