Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржана Инфо сесија о Инструменту за флeксибилну техничку подршку пројекта „ЕУ за боље пословно окружењње – ЕU4BE”

26 / 12 / 2022

У сарадњи са представницима Светске банке и Министарства привреде, Републички секретаријат за јавне политике је одржао 23. децембра 2022. године у просторијама Владе Републике Србије, Инфо сесију о Инструменту за флeксибилну техничку подршку у оквиру пројекта "ЕУ за боље пословно окружење – ЕU4BE”.

Пројекат “ЕУ за боље пословно окружење” спроводи Светска Банка у сарадњи са Европском унијом, са циљем да помогне Влади Републике Србије у побољшању пословног окружења. Главни партнери на пројекту су Министарство привреде, Републички Секретаријат за јавне политике, Министарство за европске интеграције и друга министарства и државне институције. Активности које се изводе у оквиру овог пројекта од стране Светске Банке су подељене у три компоненте:

Компонента 1: Подршка успостављању Платформе за развој пословног окружења и координацију реформи за боље пословно окружење

Kомпонента 2: Подршка поједностављењу и оптимизацији пословних регулатива и

Компонента 3: Инструмент за флексибилну техничку подршку

Директорка Републичког секретаријатa за јавне политике, Бојана Тошић je у свом уводном обраћању присутним представницима Министарстава истакла да је циљ Инфо сесије упознавање са Компонентом 3 која предвиђа средства (тзв. грантове) који омогућавају Влади Републике Србије и државним институцијама да спроведу реформске иницијативе и пројекте који утичу на побољшање пословног окружења, на брз и ефикасан начин.

Виши стручњак за развој приватног сектора Светке банке, Душко Васиљевић, у наставку је представио активности које Инструмент за флексибилну техничку подршку може да подржи, примере иницијатива у реализацији и механизме подношења, оцењивања и одабира иницијатива.

Овај инструмент такође може да подржи иницијативе које су настале на основу иницијативе партнера из приватног сектора, али које су подржали и за подршку кроз ову компоненту номиновали државни органи. Подршка у оквиру ове компоненте спроводиће се кроз механизам Јавних позива за подношење предлога за пројектне иницијативе који ће се расписивати периодично, у договору са партнерима.

Први Jавни позив планиран је за први квартал 2023. године, а детаљне информације о самом позиву, као и о документацији за пријављивање ће бити доступне на сајту Републичког секретаријата за јавне политике.