Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Транспарентнија и модернија управа у јединицама локалне самоуправе кроз Регистар административних поступака

26 / 09 / 2024

Регистар административних поступака (РАП), као јединствено место где заинтересовани грађани и привреда могу пронаћи све информације о услугама које пружа јавна управа, почиње са објављивањем услуга које спроводе и јединице локалне самоуправе.

РАП тренутно садржи више од 3300 административних поступака за грађане и привреду, који су у надлежности 190 републичких органа и организација. У наредној фази, Републички секретаријат за јавне политике, објавиће и административне поступке у надлежности свих јединица локалне самоуправе. Први такав регистар који је објављен и који садржи све неопходне, ажурне и тачне информације јесте регистар општине Уб, чинећи тиме своју локалну управу транспарентнијом, отворенијом и приступачнијом свим својим грађанима.

Свака јединица локалне самоуправе у Србији је у обавези да припреми информације о услугама које пружа, и да те информације учини јавно доступним на Порталу РАП-а, на стандардизован начин. Републички секретаријат за јавне политике, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, урадио је идентификацију поступака који се спроводе на нивоу локалне самоуправе и тежиће ка уједначавању и стандардизацији поступања, где ће заинтересовани корисници, привреда и грађани, увек бити на првом месту.