Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Нове дигиталне услуге из области обновљивих извора енергије постале су доступне корисницима

10 / 07 / 2024

Свим привредницима који желе да инвестирају у обновљиве изворе енергије постале су доступне 32 нове електронске услуге на порталу еУправа, и то 27 услуга из надлежности Министарства рударства и енергетике и 5 услуга из надлежности Министарства заштите животне средине.

Нове електронске услуге, са већ постојећих 99 услуга за привреду које су доступне привредницима, а које су дигитализоване под координацијом Републичког секретаријата за јавне политике кроз Програм е-Папир, чине значајан искорак у доступности јавне управе кроз електронску комуникацију и стицање дозвола и сагласности на једноставан и брз начин.

 „У циљу унапређења пословног окружења, постизања уштеда за привреду и подизања њихове конкурентности, Републички секретаријат за јавне политике у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу заједно са 8 органа јавне управе координисао је дигитализацију и поједностављење за 131 услугу јавне управе. Овим је значајно смањено административно оптерећење поједностављењем услуга кроз Програм е-ПАПИР. Постигнуте су уштеде од 33 милиона евра на годишњем нивоу које привредници могу сада да усмере на развој и запошљавање.“ изјавила је директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Бојана Тошић.

Уз финансијску подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) на основу инпута добијених од инвеститора у обновљиве изворе енергије кроз пројекат „Дигитализација административних поступака ради стимулисања инвестиција у обновљиве изворе енергије“ Републички секретаријат за јавне политике заједно са ресорним министарствима идентификовао је и координисао дигитализацију административних поступака који се првенствено односе на поступке издавања и продужења енергетских дозвола из области нафте и гаса и електроенергетике, стицање статуса повлашћеног произвођача електричне енергије, поступке који се односе на израду студије о процени утицаја на животну средину и остале повезане поступке.

Председница Европске банке за обнову и развој Одил Рено Басо на званичном обележавању завршетка пројекта изјавила је: „Драго ми је да могу да потврдим успешан завршетак пројекта дигитализације 32 административна поступка, који је реализован уз техничку подршку  ЕБРД. Ово је важна иницијатива за инвеститоре у обновљиве изворе енергије, јер доприноси убрзању процедура и смањењу трошкова, повећању транспарентности, односно унапређењу пословног амбијента и јачању поверења инвеститора, што је кључно за одрживи развој и зелену транзицију Србије.“

Главни циљ пројекта био је унапређење пословног окружења за привредне субјекте који послују у оквирима Зелене агенде и креирање квалитетних, транспарентних и кориснички орјентисаних услуга у сектору обновљивих извора енергије уз ефекат смањења административних трошкова за привреду и побољшање дијалога између инвеститора у обновљиве изворе енергије и органа јавне власти. Дигитална трансформација у пружању услуга из ове области штеди и време и новац привредницима и повећава ефикасност јавне управе.

„ Спровођењем аукција за тржишне премије за обновљиве изворе енергије, показали смо да можемо комплексне поступке да спроведемо потпуно дигитализовано и транспарентно, али је једнако важно да то применимо и на друге процедуре коју су важне за привреду. Дигитализација 27 услуга из надлежности Министарства рударства и енергетике ће омогућити брзу комуникацију органа и странке и више се неће чекати на уручење дописа и поднесака, већ ће се то обављати аутоматски. Ова реформа ће омогућити бољи пословни амбијент у сектору енергетике, нарочито у области обновљивих извора енергије, уз краће процедуре и ниже трошкове, што је значајно за још динамичнији процес преласка на чисте изворе енергије у нашој земљи.“ истакла је министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић.

С обзиром на важност саме дигитализације, као и на императив за прелазак на нискоугљеничне изворе енергије, дигитализација ових поступака доноси значајну корист за зелену инвестициону климу и целокупно пословно окружење.

“ Услуге из ресора који водим односе се на поступке процене утицаја пројеката на животну средину. Дигитализацијом процедура из ове области стимулишемо улагања у обновљиве изворе енергије, што је у складу са циљем Владе Србије – да се повећа употреба зелене енергије из обновљивих извора. Ове инвестиције су важна карика у зеленој трансформацији и одрживом развоју Србије, о чему ћемо бринути и убудуће.“ рекла је потпредседница Владе и министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић.

Ови поступци су сада бржи и јефтинији, а издавање решења доступно је у неколико једноставних корака:

  • Корисник на Порталу е-Управа попуњава електронски захтев, прилаже документацију и, уколико услуга захтева финансијски издатак, врши електронско плаћање;
  • Систем аутоматски приступа електронским регистрима и прибавља податке по службеној дужности који су неопходни у процесу одлучивања;
  • Подносилац захтева редовно добија обавештења о могућим допунама документације и променама у статусу предмета;
  • На крају, дозвола се доставља електронским путем у е-Сандуче подносиоца на Порталу е-Управа и трајно је доступна кориснику и надлежним органима за све даље поступке.

Реформа се наставља у правцу даље оптимизације и поједностављења административних поступака са посебним фокусом на њихову дигитализацију чији je крајњи резултат смањење времена и трошкова за крајње кориснике – привреду и грађане.

 

Списак дигитализованих поступака Министарства рударства и енергетике можете погледати овде.

Списак дигитализованих поступака Министарства за заштиту животне средине можете погледати овде.