Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Представљени резултати извештаја о квалитету регулаторног окружења у Србији

21 / 05 / 2024

У уторак, 21. маја, у Резиденцији Амбасаде Шведске представљен је Извештај о квалитету регулаторног окружења у Србији који још од 2012. године израђује НАЛЕД и који прати “животни век” више од 200 прописа од начина припреме прописа, преко начина усвајања, финално до начина имплементације.

Под покровитељством Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида) представљени су овогодишњи резултати Извештаја о квалитету регулаторног окружења у Србији чији се подаци односе на 2023. годину.

На конференцији, као панелиста учешће је узела директорка РСЈП-а Бојана Тошић на панелу под називом “Предвидивост и инклузивност процеса примене прописа” заједно са представницима академске заједнице и привреде. На овом панелу, учесници  су се осврнули на начин планирања и имплементације плана законодавних активности Владе у прошлој години, квалитет анализа ефеката прописа и укљученост заинтересованих страна кроз јавне расправе али и друге облике консултација, као и значај коришћења портала еКонсултација који на ефикасан начин и уз минимум трошкова омогућава свим заинтересованим странама да активно учествују у процесу припреме нацрта прописа и предлога докумената јавних политика.

Републички секретаријат за јавне политике, који учествује у процесу припреме закона и обезбеђивања квалитета прописа у Србији, већ дужи низ година сарађује на изради овог извештаја.